Priali ste si niekedy, aby ste mali kouča, ktorý by vám pomohol sprevádzať vás na ceste rodičovstva?

Žijeme v dobe, keď sa rodičia môžu spoľahnúť na skúsených odborníkov, ktorí im poskytnú poradenstvo a podporu – niečo, čo bolo ešte pred desiatimi rokmi nemysliteľné. Vďaka rodičovskému koučingu máte teraz na dosah ruky odborné rady, aby ste mohli s istotou čeliť výzvam výchovy detí v dnešnom svete.

Pozývam vás, aby ste spolu so mnou preskúmali tajomstvá dobrej výchovy tínedžerov. Ponorme sa hlbšie do sveta rodičovstva formou koučingu a objavme tak skrytý potenciál vo vás, aj vo vašich deťoch! Pri práci na rozvoji tínedžera úzko spolupracujem aj s rodičmi. Súčasťou vývoja vášho tínedžera je aj budovanie sebadôvery a zvládnutie sociálneho tlaku smerom rodičom. Niekedy samostatná práca na rozvoji vášho tínedžera nestačí, potrebuje malé nakopnutie a pošťuchnutie z vašej strany.

Na spoločných sedeniach sa venujem napríklad aj týmto témam:

ako si vychádzať s tínedžerom – nájsť pochopenie a zvládať komunikáciu
kam ako rodina ideme – ako si nastaviť domácu pohodu
vyprázdňovanie hniezd – odchod tínedžera z domu
práca s hnevom a vlastnými projekciami
ako dať slobodu svojmu tínedžerovi a nemusieť mať všetko pod kontrolou
ako nakopnúť motiváciu – chcem to ja? alebo môj tínedžer

Ale pozor – koučingom nevieme ovplyvniť tretiu osobu. To čo vieme, je pozrieť sa na to, aký vplyv má situácia na vás ako na osobu, a čo vy ako rodič viete vo vašej situácii spraviť aby sa zlepšila. Pomocou koučovacieho rozhovoru vám neradím, nehodnotím ani nevychovávam, ale spoločne hľadáme vaše riešenia aby ste sa posunuli vpred. Koučovacie sedenia môžu byť vedené aj samostatne aj v prípade, ak váš tínedžer nie je v koučovacom programe. Ako profesionálny kouč sa venujem koučovaniu dospelých v biznise, kde vidím mnoho problémov, ktorým sa dá predísť, ak človek včas spozná samého seba a vyjasní si čo od života očakáva.

To je dôvod prečo som sa stala koučom tínedžerov a vrátila sa k prevencii, tam kde sa životy začínajú tvoriť. Podporiť ich v tomto citlivom a vývojovo dôležitom veku, aby sa o seba vedeli oprieť v dospelosti, mi dáva zmysel. Naši tínedžeri sú obklopení sociálnym tlakom zo strany školy, priateľov, rodiny, sociálnych médií, športu a neustálej potreby určovať svoju budúcnosť.

Nemusia si tým prejsť sami. Spolupráca s koučom im pomôže vybudovať sebavedomie a dodá nástroje, ktoré im pomôžu zvládnuť náročné situácie.

Rodičom, ktorí majú pocit, že zlyhávajú - nie ste v tom sami!

Na našich spoločných stretnutiach hľadáme ako túto cestu urobiť jednoduchšou a obohacujúcejšou pre všetkých zúčastnených. Vďaka tomu sa naučíte vychádzať so svojím tínedžerom, budovať vzájomné porozumenie a nastaviť domácu pohodu. S tínedžermi sa mnohí rodičia vyberú cestou nátlaku. Existuje však aj cesta dôvery a spolupráce. Vytvoríte si tak silnejšie rodinné väzby, ktoré rodinu zjednotia, ale súčasne vytvoria priestor pre väčšiu nezávislosť vášho tínedžera. Poskytnúť im slobodu a zároveň mať situáciu pod kontrolou je náročná rovnováha, ktorá sa však dá dosiahnuť. Zapnutie motivácie u detí a veľkorysý prístup rodičov môžu byť takým bodom, kedy sa veci postupne začnú meniť.

Nakoniec, a to je najdôležitejšie, každá zmena začína od seba – posúdiť, čo môžeme urobiť inak, aby sme dosiahli pozitívnu zmenu. A tak byť inšpiráciou pozitívnej zmeny správania aj pre svojich dospievajúcich. Je dôležité, aby každý prevzal zodpovednosť za podporu pevných základov, na ktorých sa môže rozvíjať otvorená komunikácia a vzťahy založené na dôvere, tak si tento proces užite!

Miroslava Tomašovičová, kouč, kariérový poradca, mediátor

Přejít nahoru