Umenie komunikovať - prečo sú vzťahové zručnosti životne dôležité pre budúci úspech vášho dieťaťa?

Ako rodičia chceme pre svoje deti to najlepšie. Chceme, aby vyrastali so zručnosťami, ktoré potrebujú na to, aby boli úspešné a viedli plnohodnotný život. Jednou z týchto zručností je dobrá znalosť umenia komunikácie.

Schopnosť porozumieť a efektívne komunikovať svoje potreby, dobre počúvať, spolupracovať pri riešení problémov a orientovať sa v prostredí s rôznymi sociálnymi a kultúrnymi požiadavkami sú dôležité vzťahové zručnosti, ktoré budú vášmu dieťaťu v budúcnosti dobre slúžiť.

V tomto príspevku sa budeme venovať tomu, prečo sú vzťahové zručnosti také dôležité a ako ich môžete pomôcť svojmu dieťaťu rozvíjať.

Prečo sú vzťahové zručnosti dôležité

Schopnosť jasne komunikovať a spolupracovať s ostatnými má mnoho výhod. Napríklad môže pomôcť vášmu dieťaťu:
• nadviazať zmysluplné vzťahy s rovesníkmi, ktoré môžu pretrvať až do dospelosti; to je niečo, čo bude neoceniteľné, keď bude prechádzať životom
• budovať si sebadôveru, ktorá je kľúčová pri prijímaní nových výziev
• úspešne sa orientovať v sociálnych situáciách – to im pomáha budovať si odolnosť a dodáva im odvahu čeliť náročným úlohám
• efektívnejšie zvládať konflikty; keď dospejú budú vedieť – konštruktívne vyjednávať o konfliktoch; to im umožní riešiť nezhody bez toho, aby sa uchýlili k násiliu alebo agresii.

Ako môžete pomôcť rozvíjať tínedžerom vzťahové zručnosti?

Ako rodič môžete doma urobiť niekoľko vecí, ktoré pomôžu vášmu dieťaťu rozvíjať komunikačné zručnosti. Tu sú niektoré z nich:
• ak si všimnete, že sa vaše dieťa vyjadruje sebavedomo bez toho, aby bolo príliš agresívne, pochváľte ho za to
• učte úcte – prejavujte úctu pri komunikácii s ostatnými, aby sa vaše dieťa naučilo, aká je dôležitá
• choďte príkladom – skúste ísť príkladom vždy, keď je to možné
• hrajte rolové hry – hrajte rôzne scenáre, v ktorých je dobrá komunikácia nevyhnutná (napr. pracovné pohovory), aby si vaše dieťa zvyklo sebavedomo hovoriť v náročných situáciách

Rozvíjanie dobrých vzťahových zručností je dôležitou súčasťou dospievania a vôbec nemusí byť náročné.

Ako rodič môžete doma urobiť niekoľko vecí, napríklad podporovať aktívne počúvanie, chváliť asertivitu, učiť rešpektu, ísť príkladom a hrať rôzne scenáre, čo všetko pomôže podporiť zdravé vzťahy vášho dieťaťa teraz aj v budúcnosti.

Ak budete mať na pamäti tieto tipy, môžete si byť istí, že robíte všetko pre to, aby ste svojmu dieťaťu poskytli nástroje potrebné na dosiahnutie úspechu nielen v osobnom živote, ale aj v kariére!

Ja vám naviac ponúkam oporu a odbornú pomoc. Neváhajte a kontaktujte ma – spoločne môžeme pracovať na zlepšení komunikačných a vzťahových zručností vášho tínedžera!

Miroslava Tomašovičová, kouč, kariérový poradca, mediátor

Přejít nahoru