Sústredenosť a ako ju zlepšovať

Schopnosť sústrediť sa nadobudla v súčasnej dobe celkom iný charakter.
Čoraz častejšie sa spomína najmä v súvislosti s pracovným nasadením, voľným časom, či oddychom.

Tí, ktorí porozumeli princípu koncentrácie, ho aktívne rozvíjajú.
Tí, ktorí sa mu nevenujú, nevedia, o čo prichádzajú. A tí, ktorí by na ňom radi popracovali z vlastnej iniciatívy sa častokrát nevedia pohnúť z miesta.

Schopnosť sústrediť sa nedostávame v balíčku pri nástupe do prvej triedy na základnej škole. Je výsledkom našej ochoty zostať vytrvalí v cieľoch, a najmä odzrkadľuje, do akej miery sme schopní obsedieť nad našimi víziami a plánmi.

Nový pracovný deň. Od rána zahltený správami, notifikáciami si sadnem do školskej lavice, za notebook, do kancelárie. Pri pohľade na preplnený kalendár mi stúpne tlak, z nevybavených mailov mám bolesť hlavy a pri pomyslení na písomky a skúšky mnou prejde úzkostná panika.
Snažím sa uvoľniť, nemať zbytočné a prehnané obavy. Mysľou mi preletí milión iných povinností, ktoré musím do dnešnej polnoci splniť.
Pozriem sa na hodiny a zistím, že tridsať minút svojho času som strávil úvahami nad nepríjemnými pocitmi, ktoré dnešok prinesie. Takýmto spôsobom nám najčastejšie preteká čas pomedzi prsty..

Našiel si sa v tejto fiktívnej situácii?

Ak sa aj tebe stáva, že sa pristihneš pri tom, ako blúdiš po zrádnych chodníčkoch prehnane úzkostlivých úvah a odkladania povinností, pokračuj v čítaní.

Za pomoci osvedčených tipov bližšie k sústredenosti

1. Rutina

Každodenné opakovanie činností, zvykov.
Rutina predstavuje relax pre mozog. Zautomatizované úkony nezaťažujú myseľ, no čo je dôležitejšie, vedia ho odbremeniť od typického rozhodovania.

Pokús sa vybudovať si tebe vyhovujúcu rutinu. Zakomponuj do nej všetko, čo považuješ za vhodné a dôležité. Zameraj sa najmä na kritické časti dňa – ráno a večer. Navykni si na pravidelný spánkový režim. Dopraj si výdatný odpočinok, dobrú stravu a kvalitný relax. 

Svoj pracovný čas striktne oddeľuj od záujmových aktivít a osvoj si zručnosť plne sa venovať vždy len jednej činnosti.

2. Objav svoj režim

Asi každému sú známe pojmy ranné vtáča a nočná sova.
Tieto chronotypy nám vedia pomôcť s organizáciou času a prioritizáciou.

Pre ranné vtáčatá je typická zvýšená produktivita počas dňa. Medzi nimi sa vždy nájdu aj takí, ktorí preferujú prácu ráno, kedy im je dopriaty maximálny priestor na koncentráciu. Večerné sovy obľubujú večerné hodiny a aktívnymi sa stávajú s pribúdajúcim počtom hodín. Vyhovuje im nočný život, kreatívna práca v neskorých časoch.

Zamysli sa nad tým, kedy sa ti rozmýšľa a tvorí najlepšie, no a tomu potom prispôsob svoje fungovanie. Je to hračka!

3. Vytvor si svoje pracovné miesto a podmienky vhodné na ,,flow”

Nájdi si svoj pracovný kútik. Zariaď si ho tak, aby pre teba bol čo najpohodlnejší a aby vyhovoval všetkým tvojim potrebám. Pokús sa dodržiavať zásadu, že na tebou zvolenom pracovnom mieste sa budeš venovať výlučne práci. Na oddych sa odporúča zvoliť si iný priestor.

4. Čítaj, čítaj, čítaj

Rutinné scrollovanie feedom na Instagrame po škole nahraď knihou. Ideálne takou, ktorú môžeš držať v ruke, aby sa tvoj zážitok s literárnym svetom prehĺbil. Nauč sa oddychovať aj offline, v pokojnej miestnosti. Dopraj si čas na stíšenie a uveleb sa v tichu. Tak sa buduje mindfulness – plné uvedomovanie si bytia. (No o tom viac neskôr) Sám zistíš, že po každej prečítanej stránke sa ti bude lepšie sústrediť a to nielen pri čítaní samotnom.

5. Ak hudba, tak len inštrumentálna

Počúvanie hudby počas deep worku (stav maximálnej koncentrácie bez akéhokoľvek rozptýlenia, pozn.autora) ovplyvňuje našu schopnosť sústrediť sa. Je vedecky dokázané, že hudba pri práci pozitívne vplýva na našu náladu. Neprerušované počúvanie ovplyvňuje neurotransmitery (chemické látky uvoľnované v nervových zakončeniach) ako dopamín a serotonín, ktoré podporujú sústredenosť, koncentráciu, motiváciu, ale aj spánok.

Preto je hudba odporúčaným spoločníkom pri štúdiu. Niektorí volia pokojnú lofi melódiu, iní sa radi pohrúžia do delta vĺn, alebo bieleho šumu, či ambient skladieb.
Na YouTube a iných streamovacích platformách nájdeš kvantum playlistov podľa vlastných preferencií, ktoré ti vedia spestriť chvíle nad knihami, domácimi úlohami, projektami.

Či už si na hudbu počas intenzívnej práce potrpíš, alebo nie, jedno je isté – v správnom naladení sa ti podarí spraviť a dokončiť oveľa viac.

Sústredenosť je výhodou, ktorú držia v rukách tí najdisciplinovanejší z nás. Ak s ňou niekedy potrebuješ pomôcť, alebo cítiš, že čas neplynie v tvoj prospech, obráť sa na kouča, ktorý ťa na tvojej ceste s radosťou podporí. V lete, v zime, skrátka v každej sezóne a za každého počasia.

Prvý krok je na tebe, potom už na nič nebudeš sám.

Miroslava Tomašovičová, kouč, kariérový poradca, mediátor

Pre Somteenager spracovala Eva Rovňaníková, copywriter

Zdroje: citaty.sk, sfg.sk, aktin.cz,
Foto: freepik.com, pinterest.com, 
Yuxuan Wu

Přejít nahoru