Veľa stresu pre nič
(alebo aj Krátky manuál pre zdravšie fungovanie)

Stres je nepochybne jedným z úhlavných nepriateľov ľudí dnešného typu.

Je bežnou súčasťou našich školských, či pracovných dní. Ovplyvňuje nás a naše rozhodovanie. Na jednej strane nás poháňa a motivuje, na druhej strane nás vie neuveriteľne brzdiť.

Niekedy nám diktuje nálady, pózy. Odzrkadľuje sa na našom výzore a dokonca nám z času na čas bráni aj v kvalitnom spánku. Žiaľ, v niektorých prípadoch predstavuje dlhodobého spoločníka.

Pôvod stresu

Stres je prirodzená reakcia tela, ktorú za určitých okolností pociťuje úplne každý.

Jeho hlavnou úlohou je v prvom rade ochrana organizmu na fyzickej i psychickej úrovni – medzi jeho prejavy patrí napríklad silné búšenie srdca, ale aj pocit vzrušenia, či eufórie. Vďaka reakciám na stresory (činitele, ktoré nás ovplyvňujú) vieme pružne reagovať na zmeny, ktorými sme vystavovaní.

Veda pozná dva typy stresu – pozitívny (eustres) a negatívny (distres). Eustres je definovaný ako pozitívny, motivačný. Distres je ten nežiadúci – chronický, záťažový.
Už len samotné ovládanie terminológie nám vie pomôcť rozlíšiť, ako pristupovať k prežívanému stresu, prípadne ako zmierniť jeho následky.

Keď veci nie sú úplne v poriadku

Ustriehnuť si zdravú mieru stresu tak, aby sa nestal škodlivým a aby sme z neho mali zároveň úžitok je veľmi náročné. Nemožno sa ho zbaviť – takéto snahy by boli úplne nefyziologické (vzhľadom na to, že stres je reakcia nášho tela na vonkajšie činitele) a tak nám ako jediné možné riešenie zostáva akceptovať ho a zužitkovať.

Stretáme sa s rôznymi prejavmi a formami stresu. Je prirodzené, že aj jeho prežívanie sa líši v závislosti od jedinca.

Najčastejšie sa stres prejavuje:
– nervozitou
– úzkosťou
– strachom
– bolesťami svalstva
– bolesťami na hrudníku alebo silným búšením srdca
– bolesťami hlavy, závratom, alebo triaškou
– fyzickým vyčerpaním
– problémami so spánkom
– vysokým krvným tlakom
– svalovým napätím
– žalúdočnými alebo tráviacimi problémami
– poruchou imunity, väčšou náchylnosťou na ochorenia…

Chronické prežívanie stresu môže prerásť do iných ťažkostí na fyzickej a mentálnej úrovni, napríklad do úzkosti, depresie, dlhodobého smútku, či panických záchvatov. Jeho potláčanie, ignorovanie alebo popieranie preto nie je vhodné.

Manažérmi stresu - metódy na zmiernenie a zvládanie stresu

Stres je často považovaný za zlý. Áno, takým sa zaiste môže stať, pokiaľ nie je usmerňovaný.

Evolučne však má svoje opodstatnenie. Naši predkovia dokázali vďaka stresu prežiť, uloviť si potravu, či utiecť pred predátorom. Boli odolní a pružní v reakciách na zmeny v okolí.
Či už so stresom bojuješ pravidelne, alebo sa s ním len občasne dostávaš do kontaktu, skús sa na pár minút zastaviť a pouvažovať nad nasledovnými tipmi, ktoré ti pomôžu s ľahkosťou manažovať stres.

Aktívny životný štýl
Máločo dokáže zmobilizovať telo i myseľ tak ako pohyb. Voľba športu alebo aktivity je na tebe. Či už zvolíš vysokointervalostné cviky, prechádzky, meditáciu alebo futbal – po všetkom budeš cítiť spokojnosť.

Ak si vyťažený a vo svojom rozvrhu nemáš veľa voľného času, skús zmenu zaužívaných návykov a počas dňa si hľadaj príležitosti na pohyb. Namiesto výťahu použi schody, do školy sa preprav na bicykli. Možností je naozaj mnoho a samozrejme, dobrou správou je, že pri voľbe nemusíš byť viazaný len na indoorové aktivity.

Zdravý denný pobyt na čerstvom vzduchu sa dokonca formuje aj prostredníctvom filozofie friluftsliv (za vznik vďačíme Nórsku).

Dychové cvičenia
Dlhoročným vedeckým skúmaním bolo potvrdené, že dychové cvičenia majú blahodárny vplyv na náš organizmus.

Skús si vyčleniť 5, 10 minút denne na meditáciu, alebo len obyčajný strečing spojený s hlbokým predýchavaním. Ak si nevieš predstaviť prevádzanie cvikov, na YouTube nájdeš množstvo zaujímavých vychytávok a rád, ktoré ti zaručene pomôžu.

Denník – pohľad späť
Veľmi populárnymi sú denníky. Skús sa každý večer zamyslieť nad prežitým dňom, zaznač si, čo ťa najviac povzbudilo, nadchlo, alebo pobúrilo, či sklamalo. Do postele si budeš líhať s čistou hlavou a navyše, k zápiskom sa budeš môcť kedykoľvek vrátiť.

Ak si však po večeroch unavený, zvoľ ranný variant. A dokonca, nie si povinný zapisovať si všetko na dennej báze. Vyskúšaj si všetko a zotrvaj v tom, čo ti bude vyhovovať najviac.

Prioritizácia denných úloh
Stanov si dopredu všetky svoje ciele – nezáleží na tom, ako dlho ich budeš plniť. Každý deň (bez výnimky) skús splniť aspoň jeden čiastový cieľ.

Prioritizuj si povinnosti, aby si predišiel vyhoreniu. Tvoje denné maximum môže zostať pokojne aj na čísle 2 – v skratke – za deň splníš 2 dôležité úlohy a tie s nižšou prioritou si môžeš pridať podľa chuti. Pravdepodobne nebudú akútne, čo znamená, že ich nebudeš potrebovať dokončiť ASAP (as soon as possible, čo najskôr).

Kvalitný čas s najbližšími
Ľudia, ktorí trávia čas so svojimi priateľmi a s tými, ktorých majú radi, sú pokojnejší a menej podliehajú stresu. Súvisí to s ľudskou prirodzenosťou a túžbou byť v spoločenstve a patriť niekam.

Touto skutočnosťou sa zaoberali mnohé výskumy, ktoré vo výsledkoch potvrdili pozitívny vplyv blízkych osôb na schopnosť jedincov zvládať stres.
Niekedy potrebuješ vypočuť, inokedy podporiť, či stráviť čas v spoločnosti druhých. Pri každej potrebe však dôkladne počúvaj seba samého.

Zdravý jedálniček
Dnes už je preukázaný jednoznačne pozitívny vplyv dobrej životosprávy na psychiku človeka. Strava preto hrá v našich životoch mimoriadne dôležitú úlohu. Rozhoduje o našom fungovaní, náchylnosti na rôzne ochorenia fyzického a psychického charakteru, dokonca aj o kvalite spánku.

Konzumácia dostatočného množstva ovocia, zeleniny a rýb je nepochybne jednou z kľúčových elementov dobrého lifestylu. Popri kvalitnom a pravidelnom (rozumej presne danom a časovo ohraničenom) spánku, dostatku pohybu a pozitívnom self-talku, samozrejme.
Stredomorská diéta je vraj ideálna na udržanie duševného zdravia. Kľúčovými potravinami sú tu ovocie, zelenina, ryby, morské plody, strukoviny a mäso prevažne hydinového pôvodu.

V kocke

Niekedy si mylne myslíme, že status ,,zaneprázdený” je privilégiom úspešných. V skutočnosti sa však môže stať, že zaň vďačíme len vlastnej neschopnosti manažovať svoj čas.

Nauč sa rozlišovať, ktoré aktivity sú pre teba prospešné a ktoré ťa negatívne zamestnávajú. Neplytvaj svojím časom, ale radšej ho správne investuj do koníčkov, ktoré sú pre teba osožné.

Vyčleň si počas dňa priestor na zmenu aktivít a kombinuj povinnosti so zábavou, ak to okolnosti dovolia. Vytvor si doma stress-free zónu, v ktorej bude priestor len na relax, aby si mohol dobiť baterky. Pre lepšie fungovanie sa nauč počúvať svoje telo – stravuj sa zdravo a pestro, nezabudni na kvalitný spánok a pravidelné cvičenie!

Buď aktívny a nápomocný vo svojom okolí, no pre svoje vlastné dobro si osvoj jednoduché slovko ,,nie” pre prípady, keď si sám príliš zaneprázdený. A samozrejme, niekedy povoľ. Nie si tu pre to, aby si nepretržite podával výkon.

Stres v réžii

Stres je prirodzenou ľudskou reakciou na situácie, s ktorými sa behom dňa stretávame. Jeho prítomnosť v našom živote môže byť prínosná no i devastačná, ak je v nás živený pridlho.

Ak si myslíš, že tvoj stres prekračuje medze a stáva sa záťažou, obráť sa na školského psychológa alebo kouča. Spoločne dôjdete ku koreňu problému a nastavíte riešenie k tvojej spokojnosti.
Ak cítiš, že sa v úzkych ocitáš len zriedkavo, inšpiruj sa tipmi a začni s ich aplikáciou už dnes.
A hlavne – žiaden (prehnaný) stres! 🙂

Miroslava Tomašovičová, Somteenager

Copywriter, E. Rovňaníková
Zdroj: my.clevelandclinic.org, freepik.com

Přejít nahoru