Multitasking - úhlavný nepriateľ produktivity

Multitasking sa na prvý pohľad možno javí ako zaujímavý fenomén zlepšujúci našu produktivitu. Behom rokov sa stal samozrejmosťou prítomnou takmer v každej oblasti nášho života. Ide totiž o schopnosť vykonávať dve a viac úloh súčasne.

Zaujímavé je, že multitasking nemá, paradoxne, žiaden vplyv na naše výsledky a lepší výkon. Aby toho nebolo málo, pre mozog je dokonca veľmi škodlivý.
Hoci zostáva trendy zručnosťou, po publikovaní desiatok štúdií sa dospelo k záveru, že by bolo najlepšie zaobísť sa bez neho. Oslobodiť sa však nemusí byť také jednoduché.
Prečo?

Reakcia mozgu na multitasking

Po dokončení akejkoľvek úlohy náš mozog zaplaví dopamín – prezývaný ako hormón šťastia – vďaka ktorému máme motiváciu pokračovať v činnosti.

Počas multitaskingu sa v mozgu navyše produkuje aj kortizol, teda hormón stresu, ktorý má na svedomí mentálne vyčerpanie, či pokles imunity.

Rovnako tak dochádza k zvýšenej tvorbe adrenalínu, ktorý môže mozog preťažiť a spôsobuje mozgovú hmlu (t.j. dysfunkciu mozgu, ktorá zahŕňa problémy s pamäťou a predovšetkým slabú koncentráciu).

Pri striedaní viacerých úloh, nezávisle od ich náročnosti, znemožňujeme mozgu filtrovať informácie, ktoré sú relevantné.
Dalo by sa povedať, že pri častej obmene aktivít sa v mozgu nestihnú udomácniť dôležité fakty, dokonca sa nedostaví ani pocit úspechu spôsobený dopamínom. Náš mozog teda nie je schopný absorbovať také enormné množstvo vnemov, ktorým je za kratší časový úsek vystavený.

Vplyv multitaskingu je opačný ako by sa očakávalo – dokončiť konkrétnu úlohu trvá dlhšie a súčasne sa ním zvyšuje pravdepodobnosť, že pri práci pochybíme.

Znepokojivým môže byť napríklad výsledok výskumu na Londýnskej univerzite, ktorý sa zameral na priamy vplyv multitaskingu na náš mozog. Zo záverov vyplýva, že ľuďom so sklonom k multitaskingu kleslo inteligenčné skóre až o 15 bodov v porovnaní s tými, ktorí počas testov nevykonali žiadny multitasking. Navyše, dáta ukázali, že pre mužský mozog je takéto nastavenie podstatne škodlivejšie ako pre ženy.

Práca mozgu

Keď pracujeme bez vyrušovania, nové myšlienky prechádzajú do mozgu cez oblasť hipokampu, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri spracovaní, uchovávaní a opätovnom získavaní informácií. Keď je naša pozornosť rozdelené na viacero aktivít, ktoré súbežne riešime, všetko nové smeruje do časti striatum.

Táto časť je zodpovedná za rozhodovanie a rozvoj rôznych závislostí. Nové ,,dáta” sa nám z nej vybavujú oveľa ťažšie.

Ako sa vyhnúť multitaskingu?

1) Eliminuj rozptýlenie
Predpokladám, že si si si vedomý efektu mobilov na sústredenosť. Nie je tajomstvom, že práve oni zvyknú stáť za zbytočným multitaskingom.

Nauč sa pracovať efektívne. V čase práce sa zameraj na výlučne jednu aktivitu, ktorú dokonči do konca a až potom sa presuň na ďalšiu. Zabrániš tým rozpracovaniu viacerých úloh, ktoré by si potom musel paralelne dokončovať.

2) Stanov si presné časy na kontrolovanie správ, mailov alebo noviniek mimo času práce / učenia
Ak ťa pri práci rušia notifikácie, vypni si ich. Ak vieš, že sa budeš potrebovať koncentrovať, vopred si naplánuj study session a časy prestávok, počas ktorých sa k správam dostaneš.

3) Zvoľ si priority
Vždy uprednostni povinnosti, ktoré sú súrnejšie alebo dôležitejšie pred tými, ktoré nie sú naliehavé. Zvyšku sa môžeš venovať po úspešnom dokončení prioritných úloh. Aby si na nič nezabudol, každú novú úlohu si zapíš, aby si ju nemusel držať v mysli.

4) Nauč sa plánovať
K zbytočnému multitaskingu často dochádza aj z dôvodu našej neorganizovanosti. Ak chceš byť dôslednejší, stav na disciplínu. To, čo ti bude robiť problém na začiatku, sa postupom času stane rutinnou záležitosťou, ktorú budeš robiť automaticky. Neboj sa preto venovať čas vylepšeniu pracovnej techniky.

5) Poznámky, vizualizácie, schémy
Využívanie poznámkovačov šetrí čas a zvyšuje pracovný výkon. Aplikácie ako Evernote, alebo Google Keep ťa odbremenia od fyzického zapisovania a máš ich máš vždy poruke v prípade potreby.

 

V súčasnosti nie je jednoduché udržať svoju pozornosť pri jednej aktivite najmä v dôsledku nepretržitého rozptýlenia, ktorému sme vystavení v každej životnej oblasti.
Najlepšou vecou, ktorú pre seba môžeme urobiť, je preto venovať pozornosť vždy tomu, čo je pre nás v daný moment najdôležitejšie. Inými slovami, skúsiť vniesť do denného fungovania prvok mindfulness – vnímanie prítomného okamihu.

Ak by si nevedel, kde začať, jedným z najlepších štartérov je práve koučing. Neboj sa obrátiť na niekoho, kto ti v tvojej túžbe pomôže napredovať profesionálnym spôsobom.
Spoločne s koučom si ujasníš svoje priority a on ťa s radosťou povedie cestou za tvojím vysnívaným cieľom. Neodkladaj na zajtrajšok niečo, čo môžeš urobiť už dnes.

Miroslava Tomašovičová, Somteenager

Copywriter, E. Rovňaníková
Zdroj: quark.sk, freepik.com

Přejít nahoru