Lucky Girl Syndrome alebo Sila manifestácie

Trend ,,Lucky girl syndrome”, v našich končinách známy aj ako Syndróm šťastného dievčaťa, ovládol v posledných mesiacoch sociálne siete. Virálnym sa stal predovšetkým na TikToku a Instagrame, kde ho dennodenne propaguje množstvo spokojných a podľa všetkého i úspešných mladých ľudí. V čom tkvie jeho podstata a akým spôsobom nás ovplyvňuje?

V kocke o trende

Syndróm šťastného dievčaťa je akýmsi zákonom, ktorý hovorí o dosahu pozitívnych myšlienok na naše šťastie. Vo všeobecnosti pomenúva akúkoľvek manifestáciu, no tu predstavuje konkrétny pojem, ktorý je zaužívaný najmä medzi mladými ženami a dievčatami, u ktorých sa teší veľkej obľube.

Zdôrazňuje, že pozitívny mindset, teda správne psychické nastavenie, hrá kľúčovú rolu v našej ceste za úspechom a spokojným životom.

Stojí na základoch afirmácie, teda presvedčení, že práve TY si najšťastnejším dievčaťom na svete a všetko, čo sa deje okolo teba, je v tvoj prospech. (Áno, túto manifestáciu praktizujú aj muži, názov iba definuje smerovanie osobných presvedčení.)

Opakovaným pripomínaním si, že si šťastná, úspešná a spokojná, sa to všetko stane skutočnosťou a ty ňou naozaj budeš.

Ako to vyzerá v praxi?

Spôsobov, akými sa utvrdzuješ o svojom vlastnom šťastí je mnoho.
Lucky Girl syndrome tvrdí, že ešte predtým, ako sa v tvojom živote stane niečo dobré, sa o tom musíš presvedčiť sám/a. Rozhodujúce je, do akej miery si myšlienky osvojíš a ,,pustíš k telu”.
Ako sa však tvoje slová naplnia a zhmotnia do reálnej podoby je otázne. Nič nenasvedčuje tomu, že zo dňa na deň porazíš úzkosť, alebo iné ťažkosti výslovným odriekaním formuliek.

V súčasnosti je mimoriadne populárne viesť si denník práve na tento účel.
Stačí si doň písať veci, ktoré ťa zaťažujú, alebo naopak, motivujú a posúvajú vpred. Spomenúť môžeš aj akým spôsobom sa pasuješ s negatívnymi myšlienkami.

Jeho výhodou je, že k zápiskom sa môžeš kedykoľvek vrátiť.
Niektorí zahŕňajú manifestácie do denných meditácií.
Spôsobom je mnoho a je len na tebe, aký si zvolíš..

Preceňovaný trend, alebo efektívna praktika?

Na dosiahnutie cieľa má vždy vplyv viacero faktorov. A hoci sa táto metóda môže javiť ako účinná, nestačí sa spoliehať len na silu jej účinkov. Nestojí totiž na reálnych základoch, ale na bezvýhradnej dôvere v moc slova.

V niektorých prípadoch sa ľuďom podarilo nadobudnúť vyššie sebavedomie a lepší postoj k sebe – možno teda povedať, že Lucky girl manifestácie ovplyvňujú náš pohľad na seba samých. Vtedy hovoríme o pozitívnom self-talku.

Z toho vyplýva, že k dosiahnutiu vlastnej spokojnosti je smerodajné nastavenie mysle – skrátka, že so správnym entuziazmom a vnímaním cieľa sa nám podarí dosiahnuť omnoho viac.

Ak sa nám podarí získať väčšiu kontrolu nad životom, nie je to spôsobené len manifestáciou, ale aj reálnou snahou niečo zmeniť. Skrátka, že slová nestačia a zázračné formulky nás instantne nedostanú tam, kam chceme.

S istotou vieme, že kým Syndróm šťastného dievčaťa uprednostňuje len pozitívny self-talk, istejšou alternatívou je sústrediť sa na konkrétne méty a ich dosahovanie – šťastie ide ruka v ruke s prácou na sebe.

Výsledky manifestácie - zaručujú úspech?

Ľudia, ktorí sa takýmto spôsobom pokúsili motivovať svoju myseľ, sú vo väčšine prípadov prekvapení výsledkami. Nejde iba o rýchlu účinnosť, ale aj jednoduchosť samotnej manifestácie, avšak celkový úspech nie je merateľný.

Tiež je nutné zdôrazniť, že manifestácia má vplyv len na naše nastavenie. Nezaručuje automaticky úspech, ale ponúka spôsob, akým sa vieme upokojiť a mentálne presvedčiť o našich schopnostiach čeliť každodenným výzvam. Ak niekto tvrdí, že aplikuje túto metódu v živote a vidí hmatateľné zmeny, je to možné, no v konečnom dôsledku sa k nim dopracoval vlastnou usilovnosťou.

,,V princípe ide len o väčšiu istotu, že sme hodní vlastného šťastia – vieme sa o tom presvedčiť a v pohodovom rozpoložení sa nám tým zvyšujú šance, že úspešní a hlavne šťastní naozaj budeme.”

Techniku si vieš vyskúšať aj prakticky a to hneď v nasledujúcich príkladoch:

  • Som najšťastnejšou osobou na svete.
  • „Všetko, čo sa mi udeje, je dobré, a smeruje ma to na cestu, po ktorej mám ísť.“
  • „Na všetko mám zrazu neuveriteľné šťastie.“
  • „Všetky moje sny sa akoby zázrakom plnia.“

Ako na sebe začať pracovať už teraz?

Jedným z najefektívnejších spôsobov je nájsť si osobného kouča, ktorý ti pomôže pri riešení životných otázok, či problémov.
Ak vo svojom živote hľadáš zmysel, trápiš sa nad zaneprázdnenosťou, alebo ťa zmára stres, či úzkosť, skúsený kouč ti bude vedieť podať pomocnú ruku a poradiť.

Je to človek, ktorý ťa vedie smerom, ktorým sa ty sám prostredníctvom vedeného rozhovoru uberáš.
Počas spoločného stretnutia ťa koučuje, čiže nekarhá a nesúdi – jeho hlavnou úlohou je sprevádzať ťa na ceste, ktorou sa ty sám/a chceš vydať.

Jeho služby si vieš dohodnúť akoukoľvek formou a za akýchkoľvek okolností sa môžeš spoľahnúť na jeho profesionálny prístup.

Prvý krok musí smerovať od teba.
No po ňom už na nič nebudeš sám.

Miroslava Tomašovičová, kouč, kariérový poradca, mediátor

Copywriter, E. Rovňaníková
Zdroje: citaty.sk, sfg.sk, aktin.cz,
Foto: freepik.com, pinterest.com

Přejít nahoru