10 tipov na produktívne leto

S príchodom leta sa do ulíc dostáva optimizmus, radosť z krajšieho počasia, dobrá nálada. So stúpajúcimi teplotami rastie záujem ľudí tráviť čas vonku relaxovaním pri vode, či v horách. K júlu a augustu neodmysliteľne patria večerné prechádzky v meste, kúpaliská, dovolenky.

Študenti majú zrazu more času, ktorý im počas predošlých mesiacov pokrývala škola. Napriek tomu sa však môže stať, že so slobodou dní sa dostaví aj nuda – slovo, ktoré by mali prázdniny úplne oslabiť.
Ak ťa už nebaví robiť každoročne to isté, prijmi výzvu leta, ktoré ti ponúka slobodu bez povinností, či stresu a skús z najbližších dvoch mesiacov vyťažiť maximum!

Aktivity vonku

Pekné a radostné chvíle strávené v exteriéri sa v lete priam núkajú. Vyskúšaj si pár z nich na vlastnej koži.

1. Východ slnka s priateľmi

Naplánuj si výlet so skupinou kamarátov a spoločne absolvujte (aspoň jeden) východ slnka vo svojom okolí.
Nezabudni pritom zohľadniť dĺžku výstupu, chladnejšie počasie, či medvede. Verím, že ani menší diskomfort ťa neodradí. Ten k takýmto aktivitám skrátka patrí.

2. Stanovanie/Putovný pobyt v prírode

Teplé večery sú ideálne na kempovanie. Vystúp zo svojej komfortnej zóny, zabaľ si to najpotrebnejšie a vydaj sa v ústrety dobrodružstvu. Maj na zreteli svoje zručnosti a ak so stanovaním ešte len začínaš, nepresiľ sa. Spočiatku sa zapotíš aj pri dvojdňovom putovaní!

3. Časozber

Vyskúšaj si časozber. Zaznamenaj mnohokrát prehliadané maličkosti a vytvor z nich video.
V dnešnej dobe má už väčšina fotoaparátov vstavanú funkciu intervalového snímania, čiže časozberu, ktorého podstatou je nasnímanie desiatok snímok v pravidelnom intervale, z ktorých následne dokážeš vytvoriť časozberné video západu slnka, či hviezdnatej oblohy.
Pre lepší výsledok umiestni fotoaparát na statív, ktorý zabezpečí, že medzi jednotlivými snímkami nebude rozdiel.

4. Pozorovanie hviezd (stargazing)

Uži si nádherné pozorovanie nočnej oblohy ďalej od mesta. Pribaľ si aj deku, snacky a ďalekohľad. Najpopulárnejšími na takéto pozorovania sú Poloniny, ktoré sú preslávené svojimi tmavými (na Slovensku najtmavšími) večermi.

5. Splav

Čo tak stráviť pár dní na vode? Juh Slovenska ponúka množstvo príležitostí splavovať pokojné rieky – obľúbenou destináciou je napríklad Malý Dunaj.
Stačia ti základné veci ako je pár kusov oblečenia, jedlo, stan, no a výbavu na vodu si vieš zapožičať aj priamo na mieste.

6. Honba za históriou

Spoznaj kultúru Slovenska a objav tebou doteraz nepoznané zákutia – hrady, zámky, kaštiele, alebo kostoly. Pre lepší zážitok si naplánuj putovný výlet po hradoch. Zažiješ skvelú atmosféru minulosti a zároveň si dáš do tela.

7. A čo tak cesta vlakom do neznáma?

Vydaj sa do neznáma (pre študentov bezplatnými) vlakmi. Neplánuj veľa, naštuduj si spoje, vystúp na 5. vlakovej stanici. Nechaj sa prekvapiť prostredím.
Sám, vo dvojici, alebo v skupine kamarátov.

8. Návšteva botanickej záhrada

Bratislava, aj iné slovenské mestá ako Košice, Trnava, či Nitra každoročne otvárajú všetkým milovníkom flóry svoje skleníkové brány. Na svoje si príde naozaj každý. Totiž, stále expozície naozaj stoja za zhliadnutie.

9. Geocaching

Čoraz populárnejšia aktivita, niektorými považovaná za šport, ťa doslova vyženie do prírody. Jej pointou je hľadanie predmetov na základe ich geografickej polohy. Do cieľa sa dostaneš pomocou plnenia hintov, čiže nápovied.
Ak si o tom ešte nepočul, je načase zistiť si viac. Aplikácia Geocaching ťa prevedie základy a zoznámi s pravidlami ,,geokešerskej” komunity. Za založenie účtu nič nedáš.
Ktovie, možno sa z teba stane jeden z najaktívnejších geokešerov.

10. Farebný piknik

Zorganizuj farebný piknik – každý pozvaný donesie potraviny vo vopred určenej farbe. Ak všetci dodržia podmienky, vnikne krásna paleta pestrofarebných potravín najrôznejších druhov – ideálna na instagramový post.

Počas leta nezabúdaj aj na seba a svoju duševnú pohodu. Vykroč tou správnou nohou do najbližšieho obdobia a aktívne ho preži.
Dopraj si hojnú dávku dobrodružstva, no vyhraď si čas aj na stíšenie. Ak sa budeš cítiť zahltený aktivitami, neváhaj a obráť sa na kouča, s ktorého pomocou dodáš opäť vietor do svojich plachiet.

Činorodé leto a veľa nových zážitkov ti prajem

Miroslava Tomašovičová, kouč, kariérový poradca, mediátor

Copywriter, E. Rovňaníková
Zdroje: citaty.sk, sfg.sk, aktin.cz,
Foto: freepik.com, pinterest.com

Přejít nahoru